Et naturtalent

Et naturtalent


Virginie Bergeronneau voksede op i den lille by Ville-Dommange i Champagne; en hyggelig by med blot ca. 400 indbyggere, med gadekær, smalle snoede veje og omgivet af vinmarker.NATURLIG INTERESSE


Som lille pige legede Virginie sammen med sin bror Fabien i familiens marker og fulgte med i, hvordan mor Véronique og far Florent passede familiens vinstokke, høstede og fremstillede champagne.
I begyndelsen var det bare leg, men med tiden fik Virginie en naturlig interesse for at lære de forskellige former for arbejde i marken – og Virginie besluttede som helt ung at blive champagneproducent.


UDDANNELSE


Virginie tog i første omfang en generel vinuddannelse på den lokale “landbrugsskole” for kommende vinproducenter “Viticampus Avize”, hvor omkring 80% af de unge mennesker, der vil dyrke vin i Champagne, tager uddannelse.
Derefter rejste Virginie som 18-årig til Bourgogne for i 2 år at studere ønologi og landbrug. Derefter stod den på marketing i et år i Montpellier og 9 måneders ophold i Australien for at lære engelsk.


TILBAGE TIL RØDDERNE


Juli 2015 rejste Virginie retur til sin familie for at deltage i familiens produktion af champagne – og for målrettet at begynde produktionen af egne champagner. Virginie fik i første omgang, ligesom sin bror, foræret et lille markstykke af sine forældre og fik mulighed for at sælge nogle flasker champagner. Pengene, som Virginie tjente på salget, brugte hun til at investere i yderligere vinmarker - og i dag ejer Virginie 1,60ha beplantet med vinstokke. Høsten fra disse vinstokke bruger virginie til at fremstille ca. 5000 flasker champagne med sit eget mærke; Champagne Virginie Bergeronneau


EKSPORT OG MILJØ


Virginie har valgt at satse på eksport af champagne.
Et andet vigtigt fokusområde for Virginie er miljøet og deraf følgende arbejdsmetoder i mark og kælder, hvorfor hun tog teten på at omlægge både familiens og eget arbejde i marken, så de i 2018 blev certificeret HVE – en særlig fransk miljø-certificering. Men Virginie ønsker arbejder fortsat mod mere miljørigtige metoder.


UNG OG FULD AF GÅ-PÅ-MOD


Virginie, der blev født i 1993, har rejst en del og uddannet sig, så hun allerede nu har en klar idé om, hvor hun er på vej hen; hun har en plan for sin champagneproduktion og arbejder målrettet og reflekteret for at finde frem til sit helt eget udtryk og egen stil på sine champagner. Én beslutning, som kobler familiens lange champagnehistorie med Virginies fremtid, er, at Virginie har valgt at opkalde sine champagner efter tidligere generationers kvindelige familiemedlemmer.


STÆRKE KVINDER


De tre første cuvéer Virginie har lanceret er Cuvée Adéle, Cuvée Jeanne og Cuvée Marcelle.
Adéle er Virginies tip-oldemor på faderens side, født i 1890. En stærk kvinde, der som helt ung tilbage i 1920´erne mistede sin mand og stod tilbage med 3 børn, samtidig med at hun skulle varetage familiens vinproduktion. Senere tog Adéle sig også af 4 børnenebørn, der var blevet forladt af forældrene.
Jeanne er Virginies tip-oldemor på moderens side, født i marts 1893 præcist et århundrede før Virginie. Jeanne og hendes mand var allerede uafhægige producenter med egen presse og eget cuverie med trætønder – og et producentpar produktionsteknisk forholdsvis langt fremme på den tid.
Marcelle er eneste datter af Jeanne – og den eneste af de tre champagnekvinder, som Virginie selv har mødt.


VIRGINIE – ET UNGT TALENT


Virginie vandt i 2019 en af kategorierne i Jeunes Talentes, nemlig Assemblage NV. Den champagne, som gav Virginie den fortjente titel var Cuvée Jeanne – en Non-millésime blandet af de tre primære druetyper i Champagne.
Siden har den anerkendte både champagneekspert og sommelier Philippe Jamesse samt co-founder for vinguiden Bettane & Dessauve, Thierry Dessauve meget tydeligt udtrykt begejstring for Virginies champagner og udråbt hende som “En, vi bør holde øje med!.


Vi har tidligere haft fornøjelsen af at have besøg af Virginie Bergeronneau her i Danmark samt til virtuelle smagninger – og jeg er helt sikker på, at vi også en anden gang får besøg af Virginie!Tilbage til blog