Champagne til kransekagen

Champagne til kransekagen


"Hvilken champagne passer til kransekage?"

Tidligere har jeg faktisk ikke været særlig begejstret for det spørgsmål, for det er altså lidt af en opgave at finde en champagne til vores traditionelle nytårskage.
Og helt ærligt, da jeg for nogle år siden præsenterede vores danske tradition for nogle gode venner fra Champagne, så var de da også noget forundrede og ikke synderligt begejstrede for champagne & kransekage.

Men hey, traditioner er hyggelige - og jeg har altid gerne ville finde den helt rigtige champagne til kransekage...

I 2019 kom Christine fra Champagne Piot-Sevillano så heldigvis atter på besøg i Danmark og med i kufferten havde hun sin nyeste champagne-kreation Noct´en Bulles...

Egentlig var den blevet fremtryllet med henblik på at spille rollen som sødmebringende ingrediens i særligt lækre champagne cocktails. Og både champagnens navn, som er en form for ordleg med det franske ord noctambule, og kan oversættes med natugle eller nærmere natteravn, samt den gyldne og festlige etiket peger da også i fest, stemning og cocktails.

Men da jeg smagte den, blev jeg overrasket over dens søde og mørke smagsnoter...sammen med Christine testede jeg den til kransekage - og jublede !!

Fuldt stop...ikke flere dråber af den champagne gik til cocktails mixing.
I stedet tog vi den sidste 1,5 flaske med til julevinmesse på Hotel d´Angleterre, hvor vi lod få heldige besøgende på vores stand smage Noct´en Bulles sammen med kransekage. Det var selvfølgelig for at teste, om andre også kunne fornemme det gode match - og det må siges at være tilfældet. Selv nogle af de mest demi-sec-kritiske måtte vedgå, at det her var et godt match...og købte en flaske!!

Før jeg kendte til Noct´en Bulles og også selv undgik champagne til kransekagen, har jeg til mennesker, som har insisteret på at bevare traditionen om at nyde champagne og kransekage sammen, tidligere anbefalet to muligheder...

* Enten bør der satses på en sødere demi-sec og gerne en med godt med Meunier-drue, der med sine noter af orangefrugt og mandel for mig matcher bedst med kransekagens søde marcipansmag. 

* Eller også kan en ældre champagne, der er blevet mere rund og har fået nogle kraftige aldringsnoter prøves.

Og Noct´en Bulles kan bedst beskrives som en blanding af begge anbefalinger - der er nemlig tale om en demi-sec med en sukkerdosage på hele 35g sukker pr. liter og hele 75% af vinen er fra Meunier-druer. Desuden er Meunier-saften fra høsten 2010 og de sidste 25% Pinot Noir druer fra høsten 2011; altså er der tale om ældre vin, som har udviklet nogle virkeligt lækre aldringsnoter.

Hvert år siden 2019 har jeg været heldig at få nye leverancer af denne skønne champagne til Danmark, så vi atter kan skåle nytåret ind med både champagne og kransekage. I december går salget selvfølgelig hurtigt op mod jul og nytår, men måske er du en af de heldige, der når at bestille en flaske Noct´en Bulles eller to...

Uanset hvilken champagne, du har planer om at nyde til dette års nytårsfest, så håber jeg, at du får en fantastisk aften med masser af godt humør og lækker champagne!!

Bedste hilsner
Louise

Tilbage til blog