Rosé champagne

“Er det så også champagne?”

Dette spørgsmål er vi blevet stillet flere gange, når vi ved champagnesmagninger har skænket rosé champagne i glassene.
Og ja, rosé champagne er også champagne!

Rosé champagnens smukke farve kommer fra drueskindet. 
Normalt presses druerne meget forsigtigt, for at få mindst mulig farve med i champagnesaften. Men lige når det gælder rosé er producenterne netop ude på at få noget rød farve med. Derfor arbejdes der før presning med maceration, for derved at kunne under presning at kunne trække farve ud af drueskindet.

Den røde farve kommer fra de mørke druer, hvorfor der i rosé champagne altid vil være enten Pinot Noir eller Meunier – eller begge dele. Hvilke druer, der anvendes er op til den enkelte producent.

Der er to måder, hvorpå rosé champagne fremtrylles:

Rosé saignée
En rosé saignée er fremstillet ved, at alle druer først macereres, hvorefter den røde saft presses direkte fra druerne.

Rosé d´assemblage
En rose d´assemblage, er fremstillet ved blanding af lys og rød saft. Det er helt op til producenten at beslutte måleforholdet mellem den lyse og den røde saft. Den lyse saft kan være presset af såvel lyse som mørke druer. Denne måde at fremstille rosé på er kun tilladt i Champagne.

Producenternes valg

Hver producent bestemmer selv, hvilken metode, der anvendes. Nogle ser Saignée metoden som den oprindelige og foretrækker denne, selvom den også anses for at være den vanskeligste at styre. Andre foretrækker at arbejde med assemblage, særligt når der skal fremstilles mange flasker rosé.

Farvenuancer

Roséer kan have forskellig farve. Dels er der forskel på, hvilket forhold, der er mellem saft fra lyse druer og saft fra mørke druer. Dels har champagnens alder indflydelse på farven. En rosé, kan som ung have en flot intens rød farve, men vil med alderen blive lysere i farven og gå mod mere orange-kobber-farver.

Smagsnuancer

Da der ved fremstilling af rosé i højere grad end ved lyse champagner presses saft, kraft og farve ud af drueskindet, får vi mere syrlighed med. Det er nemlig sådan, at druekødet nærmest skindet giver den mest syrlige saft. Desuden får vi lidt mere bitterhed fra drueskindet med. Det er ikke den vanlige syrlighed – lidt mere, som når du kommer til at bide lidt skævt på en vindrue og virkelig smager skindet.
Derudover varierer smagen af de forskellige roséer jo naturligvis lige som det gælder for lyse champagner, da der jo er forskel på, hvilke druer de er lavet af og hvilket smagsudtryk den enkelte producent ønsker i sine champagner.

Pairing

Rigtigt mange roséer er lækre, når der om sommeren skal nydes et dejligt glas på terrassen. 
Det er dog også dejligt at nyde rosé champagne til mad. Nogle er lækre sammen med sommerens mad fra havegrillen, andre passer perfekt til skaldyr.
 Prøv også at nyde rosé champagne til din dessert – men husk i såfald, at din dessert helst skal indeholde noget syrlighed f.eks. i form af friske røde bær.