Champagnekældre

Francois Secondé champagnekælder
I Champagne findes flere hundrede kilometer af underjordiske kældergange. Særligt i hovedbyerne Reims og Epernay, råder flere af de store kendte champagnehuse som Ruinart, Pommery og Moët & Chandon over flotte kældergange fyldt med lagrede champagneflasker.
Mange af kældergangene er oprindeligt opstået, da der i Romertiden blev gravet helt ned til 60 meters dybde, bl.a. for at hente byggemateriale op. Siden fandt man i Champagne ud af, at der ved 30 meters dybde var en rigtig god luftfugtighed og ikke mindst en konstant temperatur på 10-12 grader, som kunne sikre en god opbevaring af først vin og siden de boblende champagner.
Men også ude i de omkringliggende byer hos de mindre producenter, er det spændende at komme på besøg i familiernes gamle champagnekældre, der oser af historie og spændende fortællinger. Nogle af disse kældre er af tidligere generationer gravet ud ved håndkraft, mens andre nu om dage udgraves maskinelt. Hos Champagne François Secondé var det f.eks. François Secondé selv, der gravede ud og for at sikre gangene byggede kælderloftets hvælving op med mursten.
Francois Secondé champagnekælder
François Secondé champagnekælder

Champagnekældrene har ikke blot tjent som opbevaringsplads for champagne, men også som beskyttelse for den lokale befolkning under 1. Verdenskrig. Imens krigen hærgede på overfladen, var der sikkerhed under jorden – og hvis du besøger kældrene, vil du kunne se tegn på dette på de kalkrige kældervægge, hvor der er indridset navne, datoer og små tegninger.