Til kransekagen

“Hvilken champagne passer til kransekage?”

Tidligere har jeg faktisk ikke været særlig begejstret for det spørgsmål, for det er altså lidt af en opgave at finde en champagne til vores traditionelle nytårskage. Og helt ærligt, da jeg for nogle år siden præsenterede vores danske tradition for nogle gode venner fra Champagne, så var de da også noget forundrede og ikke synderligt begejstrede. Men hey, traditioner er hyggelige – og i år kan jeg heldigvis uden den mindste tvivl sige, at jeg ved, hvilken champagne, jeg skal nyde til kransekagen! Tidligere år, når emnet nytårschampagne kom op, har jeg måtte indrømme, at jeg selv nyder rigtig meget champagne nytårsaften – som velkomstglas, imens vi hører Dronningens Nytårstale, til nytårsmenuen og ja, faktisk hele aftenen. Men lige når det drejer sig om champagne kl. 24, har jeg skålet i god champagne og derefter nydt et stykke kransekage – men ikke sammen.. De mennesker, som har insisteret på at bevare traditionen og nyde champagne og kransekage sammen, har jeg anbefalet to muligheder. Enten bør der satses på en sødere demi-sec og gerne en med godt med Meunier-drue, der med sine noter af orangefrugt og mandel for mig matcher bedste med kransekagens søde marcipansmag. Eller også kan en ældre champagne, der er blevet mere rund og har fået nogle kraftige aldringsnoter prøves. Men, men i år er jeg som sagt faktisk ikke det mindste i tvivl om, at også jeg skal nyde både champagne og kransekage kl. 24. – for da Christine fra Champagne Piot-Sevillano i sidste uge var på besøg i Danmark, smagte vi på hendes seneste champagne kreation; Noct´en Bulles.

Noct´en Bulles

Noct´en Bulles, som kan oversættes med Natugle…eller måske hellere Natteravn…eller i hvert fald ca., da der også er tale om ordleg. Noct´en Bulles er en omskrivning af det franske ord noctambule. Den blev i første omgang er fremtryllet til anvendelse i særligt lækre champagne cocktails, men viste sig desuden at være netop en kombination af de to typer champagne, jeg tidligere har anbefalet til kransekagen. Her er der nemlig tale om en ældre champagne (2010-2011) tilsat 35g sukker pr. liter – og det med 75% Meunier og 25% Pinot Noir. Den er godt nok ikke 15-20 år gammel, men har allerede udviklet nogle skønne aldringsnoter og er rundet let af. Sukkerdosagen på 35g/liter betyder, at det er en demi-sec, og endda en anelse sødere end Champagne Piot-Sevillanos almindelige demi-sec champagne. Christine og jeg smagte Noct´en Bulles til kransekage – og jublede!! Til årets julevinmesse på Hotel d´Angleterrre lod vi få heldige besøgende på vores stand smage Noct´en Bulles sammen med kransekage. Det var selvfølgelig for at teste, om andre også kunne fornemme det gode match – og det må siges at være tilfældet. Selv nogle af de mest demi-sec-kristiske måtte vedgå, at det her var et godt match…og købte en flaske!!

Flasker til Danmark

Der er indtil videre blot produceret 600 flasker af Noct´en Bulles – og lige nu venter jeg på, at den første lille bestilling på 60 flasker rammer Danmark. Disse flasker blev dog hurtigt reserveret af de, der smagte på Hotel d´Angleterrre og enkelte vinhandlere. Men bare rolig i begyndelsen af december skulle der meget gerne komme nye forsyninger – og hvem ved, måske er du en af de heldige, der når at bestille en flaske Noct´en Bulles…eller to…og ja, jeg skal selvfølgelig nok holde jer opdateret om, hvor du kan købe denne lækre nytårschampagne! Uanset hvilken champagne, du har planer om at nyde til dette års nytårsfest, så håber jeg, at du får en fantastisk aften med masser af godt humør og lækker champagne!!